Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mosogató lefolyó duguláselhárítás legegyszerűbben

2022.05.18

Ismétlődő kérdés, hogy a mosogató lefolyó duguláselhárítás legegyszerűbben hogyan lehetséges. Az eldugult konyhai mosogató mindannyiunk rémálma. Furcsa szagok, gurgulázó hangok, bugyborékol a lefolyó, hangos, vagy csak lassan folyik le a víz. A mosogató dugulást mielőbb el kell hárítani.

Mosogató duguláselhárítás WC pumpával

Engedje le a maradék vizet

Először is el kell távolítania minden szennyeződést, például ételmaradékot, hajat és mosogatóvizet. Ha a víz egyáltalán nem folyik le, merje ki a mosogatóból!

Távolítsa el a lerakódásokat a lefolyóból

Húzza ki a dugót, és tisztítsa meg alaposan. Érdemes eltávolítani a lehető legtöbb mosogatószer habot vagy lerakódást, mivel ez is lehet az oka, a mosogató dugulásának. Ha eltávolította a lerakódásokat, próbálja meg folyatni a csapokat, hogy lássa, lefolyik-e a víz rendesen.

Zárja le a túlfolyót

Egy törölközővel vagy ronggyal zárja el a túlfolyót. Biztosan tömítse, hogy ne folyhasson le rajta keresztül víz.

Használja a WC pumpát

Helyezze a WC pumpát a lefolyó köré, és töltse fel a mosogatót körülbelül 5 cm langyos vízzel. Ekkor határozottan, de nem túl erősen pumpáljon a WC pumpával, hogy a létrehozott szívóerővel kiszabadítsa a vizet és a csőben rekedt szilárd anyagokat.

Mosogató duguláselhárítás WC pumpával

Remélhetőleg ez megoldja a problémát, és ugyanezt a technikát alkalmazhatja, amikor eldugult fürdőkád lefolyóján foglalkozik.

Hogyan lehet megszüntetni a dugulást a szódabikarbónával?

A szódabikarbóna használata egy egyszerű és olcsó trükk, amellyel feloldható a mosogató dugulása. Ez egy nagyszerű rendszeres karbantartási módszer is, amely segít megelőzni a komolyabb dugulást, és akkor is hasznos, ha a WC dugulását kell megszüntetni.

Engedjen forró vizet a lefolyóba

Forraljon vizet, és öntse közvetlenül a lefolyóba, hogy az elkezdhessen dolgozni a szerves anyagok feloldásán.

Öntsön be egy csésze szódabikarbónát

Öntsön 1 csésze szódabikarbónát közvetlenül a lefolyócsőbe. Használhat tölcsért, hogy biztosítsa, hogy pontosan oda kerüljön. Hagyja állni néhány percig.

megszüntetni a dugulást a szódabikarbónával

Adjon hozzá egy csésze ecetet

Ekkor öntsön a lefolyóba 1 csésze fehér ecetet, és várja meg a sistergést és a pezsgést. Ez az a kémiai reakció, ami a dugulást okozó szennyeződések feloldásához szükséges.

20 perc elteltével öblítse le forró vízzel

Nyomja vissza a dugót, és hagyja, hogy a szódabikarbóna és az ecet 15-20 percig tegye a dolgát. Forraljon ismét vizet, majd öntse be a lefolyóba.

Nátrium-karbonát (szódakristály) vagy mosópor

 • A szódakristályok többcélú tisztítószerek, amelyek csodákra képesek a dugulásos mosogatóval szemben.
 • Kezdje azzal, hogy forró vizet önt a lefolyóba.

 • Ezután tegyen 1 bögre szódakristályt a lefolyócsőbe, majd 1 bögre forró vizet, és várjon 5 percet.

 • Öntsön bele még egy bögre forró vizet, hogy alaposan átöblítse és megtisztítsa a lefolyót.

 • A mosópor is hatékony mosogató duguláselhárító lehet.

 • Egyszerűen tegyen 2 evőkanál biológiai mosóport a lefolyócsőbe, majd öblítse át forró vízzel. Előfordulhat, hogy bármelyik kezelést többször is meg kell ismételnie, attól függően, hogy mennyire súlyos a dugulás.

Csőkígyó

Ha a fenti módszerekkel nem járt szerencsével, megpróbálkozhat egy duguláselhárító spirállal. Ez a vízvezeték-szerelők egyik megszokott fegyvere a makacs lefolyódugulások megszüntetésére.

Vezesse be a csőkígyót a mosogató lefolyójába

Tolja be a spirált a lefolyóba. Soha ne erőltesse lefelé. A spirál fejét úgy tervezték, hogy a nehéz munkát elvégezze Ön helyett.

Nyomja, amíg eléri a dugulást

Óvatosan tolja a csőkígyót, amíg nem tudja tovább vezetni a csőben.

Forgassa a spirált az óramutató járásával megegyező irányban

A fogantyú segítségével forgassa el a spirált, hogy az utat találjon a dugulásban. Ahogy a fogantyút előre-hátra forgatja, éreznie kell, hogy a dugulás elkezd felszakadni. Óvatosan folytassa, amíg nem érez többé ellenállást.

Duguláselhárító spirál csőkígyó

Tesztelje, szükség esetén ismételje meg

Tekerje vissza a kígyót a csőbe, és vegye ki. Nyissa meg a csapot, és nézze meg, hogy a víz szabadon folyik-e le a dugón. Ha ez nem vált be, ismételje meg az egész folyamatot.

Ha nincs duguláselhárító spirálja, akkor kipróbálhat egy alternatívát, és egy kiegyenesített drótos ruhafogast vagy egy drótot is használhat a dugulás megszüntetéséhez. Óvatosan nyomja le a drótot a lefolyóvezetékben, amíg el nem éri a dugulást. Mozgassa előre-hátra, és fokozatosan gyakoroljon nagyobb nyomást, amíg a dugulás megszűnik.

Mosogató duguláselhárító szerek

A mosogató duguláselhárító szerek a mosogatóban álló vizen keresztül egyenesen a dugulásig hatolnak. Öntse az egész flakont a lefolyóba, és várja meg, hogy a termék használati utasításán ajánlott ideig hasson. Egyszerűen öblítse le forró vízzel, hogy a lefolyó legkomolyabb dugulásait is megszüntesse. Ezeknek a termékeknek a rendszeres használata javasolt ahhoz, hogy a lefolyó tisztán maradjon.

Néhány ajánlott duguláselhárító vegyszer:

 • Speeder lefolyótisztító
 • Tiret lefolyótisztító

 • Well done lefolyótisztító

 • Sutter lefolyótisztító

 • Total lefolyótisztító lefolyótisztító

 • Ronett lefolyótisztító

 • Domestos lefolyótisztító szer

 • Brilliance lefolyótisztító szer

 • Mr. Muscle lefolyótisztító szer

 • HG vagy HG Duo WC tisztító szer

ajánlott lefolyotisztító szerek

Vízsugár

Néha a legegyszerűbb módszerek a legjobbak. Töltsön meg egy nagy, 2 literes műanyag palackot forró vízzel. Ezután tegye a nyitott végét a lefolyóba, és gyorsan nyomja össze, amilyen erősen csak tudja, hogy lefelé és kifelé nyomja, bármi is dugítja el a csöveket.

Hasonlóan hatékony lehet, ha egy locsolótömlőt vagy egy hasonló eszközt csatlakoztatunk a csapra, és a csapot teljesen kinyitva a tömlőt a lefolyóba irányítjuk, és letakarjuk körbe a kezünkkel, hogy minél nagyobb vízmennyiség a lefolyóba irányuljon.

A bűzzáró kitisztítása

Ha mindez nem sikerül, itt az ideje felhúzni az ingujjat, és felkészülni egy kis piszkos munkára. Néha az egyetlen módja a konyhai vagy fürdőszobai mosogató dugulásmentesítésének, ha eltávolítja a bűzzárót, és kézzel kiüríti.

Készüljön fel a munkára

A bűzzáró kitisztítása büdös és piszkos munka. A gumikesztyű szintén hasznos eszköz ehhez a művelethez. Helyezzen néhány régi törülközőt, rongyot a mosogató alá, hogy felfogja a lecsöpögő vizet, és legyen kéznél egy vödör vagy lavór.

Keresse meg és távolítsa el a bűzzárót

A bűzzáró az első kanyarulat a csőben, közvetlenül a lefolyó alatt. Tegye a vödröt a bűzzáró alá, és nagyon lassan csavarja ki a cső minden egyes szakaszát egy csőkulccsal, csak annyira, hogy a felesleges víz ki tudjon csöpögni. Amikor a víz már nem csöpög, akkor csavarja ki és vegye le a bűzzárót teljesen.

Tisztítsa meg és szabaduljon meg a törmeléktől

Vigye a bűzzárót egy másik mosogatóba, vagy ha lehetséges, a szabadban, pl. egy kerti csap alatt tisztítsa meg alaposan. Használhat drótot, meleg vizet, fertőtlenítő spray-t a szagtalanítás és hatékony tisztítás érdekében.

Mosogató lefolyó duguláselhárítás legegyszerűbben

Szerelje fel a bűzzárót és tesztelje

Szerelje vissza a bűzzárót csavarkulcs segítségével, és tesztelje a csap folyatásával. Ha esetleg szivárog, vegye le és szerelje fel újra.